Hoe kan ik afbeeldingen van Google in Procademy gebruiken?

Je mag pas een afbeelding in je e-learning module gebruiken als je toestemming hebt van de eigenaar of als de afbeelding rechtenvrij is. Als je (schriftelijke) toestemming hebt van de eigenaar ben je meestal ook verplicht om bronvermelding toe te passen. Als vuistregel kan je aanhouden dat je afbeeldingen die je van internet downloadt niet mag gebruiken in de e-learning module. Je weet namelijk niet zeker of de afbeelding wel rechtenvrij is.

Mag je geen afbeelding downloaden en plaatsen?
Je mag natuurlijk eigen fotomateriaal gebruiken. Maar fotomateriaal van anderen gebruiken kan niet zomaar. Dit kan leiden tot een claim waarin je een vergoeding moet bieden voor het openbaar maken van het fotomateriaal.

Hoe kan je een externe afbeelding wel gebruiken in procademy?
Je mag, in principe, wel een afbeelding gebruiken die je op Google vindt als je dit maar op de goede manier doet.

Ga naar de afbeelding in Google en klik op "Pagina bezoeken". Je moet dus de website bezoeken waarop de afbeelding staat. Ben je op de website waarop de afbeelding staat klik dan dan via "rechtermuisknop" op de afbeelding en vervolgens op "Copy Image Adress" of "Afbeelding URL kopiƫren".

Wanneer je een afbeelding gaat invoegen in Procademy, ga dan naar "Media toevoegen" (linksboven de editor") en klik dan in het menu op Invoegen via URL (linksonder). Plak daarin de URL van de afbeelding en vervolgens op invoegen. De afbeelding moet na het invoegen nog steeds ingeladen worden via de oorspronkelijke website en mag dus niet op een Procademy server staan.

Op deze manier geldt het volgens de huidige jurisprudentie niet als een nieuwe openbaarmaking, dus maak je ook geen inbreuk op evt. rechten. LET OP: dit kan veranderen in de toekomst en je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud die je in Procademy plaatst. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Bron:
https://tweakers.net/nieuws/99255/europees-hof-embedden-auteursrechtelijk-beschermd-materiaal-is-toegestaan.html