Vanaf het begin: e-learning maken en inplannen

Na het doorlopen van de e-learning modules ‘Basisvaardigheden ontwerpen e-learning' en 'E-learning ontwikkelen met Procademy’ is het tijd om aan de slag te gaan met Procademy. Ik leg je stap voor stap uit hoe je een e-learning maakt en deze kunt klaarzetten voor gebruikers. Gebruik de navigatie aan de linkerkant om snel naar informatie over een bepaalde stap te navigeren.

Stap 1: E-learning module toevoegen in Procademy

Klik in het menu op "Cursusonderdelen".

Klik linksbovenaan op 'Toevoegen' en vervolgens op 'E-learning'

Vul nu de 'E-learning naam' in (titel is zichtbaar voor de deelner=mer)

Kies 'E-learning type'

Kies voor 'Editor' als je in Procademy zelf e-learning ontwikkelt.

Kies voor 'SCORM cursus' als je een SCORM module wil uploaden. (Omdat je ontwikkelt met een externe authoring tool zoals Articulate, Lectora, Easygenerator etc)

Klik op 'Opslaan'

Nadat je op 'Opslaan' hebt geklikt kom je automatisch in de Content-editor van Procademy terecht. De titel die je hebt gekozen is voorgevuld.

Klik op 'Opslaan en publiceren'. De e-learning module is alleen zichtbaar voor beheerders. (De e-learning module wordt pas zichtbaar voor deelnemers als je het koppelt aan een leertraject.)

In het tekstvenster onder de titel kan je de e-learning module introduceren.

Stap 2: Hoofdstukken koppelen aan je e-learning module

Lesstof zet je in de Content-editor in 'Hoofdstukken'. Klik links in het menu op 'Hoofdstukken'.

Klik bovenin het scherm op 'Toevoegen'.

Het hoofdstuk wat is aangemaakt staat nu nog los van een opleiding, en hoort dus nog nergens bij. Koppel het hoofdstuk aan de juiste opleiding door onderaan het scherm het hoofdstuk, de opleiding of de toets op te zoeken waarmee je deze wilt verbinden. Klik hiervoor op 'Verbindingen maken' bij 'Verbonden Opleidingen'.

Je kan het hoofdstuk desgewenst aan meerdere modules koppelen.

Koppel het hoofdstuk aan de opleiding waar hij bijhoort. Op deze manier vul je langzaam de opleiding in, en bestaat deze uiteindelijk uit verschillende hoofdstukken en/of toetsen.

Schrijf bij ‘samenvatting’ een korte omschrijving van de opleiding. Deze ziet de cursist terug op zijn dashboard.

Vergeet nooit de blauwe knop :)

Stap 3: (Deel)toetsen toevoegen

Als je de lesstof uit de e-learning module wilt toetsen kan je een toets maken met vragen over de lesstof. Er zijn verschillende soorten vraagtypes, voorbeeld hiervan op onze blog. Koppel de toets na het maken ook aan de opleiding en bepaal de opleidingsstructuur (volgorde). Dit doe je door naar de opleiding te gaan, en hierna te klikken op het tabblad ‘Opleiding structuur’. Sleep hier de lesstof op de gewenste volgorde en sla de wijzigingen op.

LET OP:

• Het maken van toetsvragen is pas mogelijk als je op ‘Opslaan en publiceren’ klikt, na het aanmaken van de toets.
  • Hoofdstukken en de eindtoets zet je aan de linkerkant.
  • Deeltoetsen en onderdelen (subhoofdstukken) zet je iets verder naar rechts, deze vallen onder subitems.

Voorbeeld van een deeltoets, de deelnemer moet de deeltoets behalen om verder te kunnen naar het volgende hoofdstuk.

Voorbeeld van een eindtoets, de deelnemer moet de deeltoets behalen om de e-learning module af te sluiten.

Stap 4: Leertraject aanmaken

Klik bij onderdeel ‘cursusonderdelen’ op de blauwe knop waar 'toevoegen' op staat. Kies hierna voor de onderste optie van de lijst: ‘leertraject’.

Bedenk een naam voor het leertraject en voeg de onderdelen toe die je in het traject wilt hebben.

Sla na het invullen van de velden alles op.

Stap 5: Leertraject inplannen

Nu je leertraject bestaat kan je hem gaan inplannen. Dit doe je door bij ‘cursusonderdelen’ op de kalender te klikken.

Je kan het traject inplannen voor een nieuwe, of voor een bestaande groep. Als dit de eerste keer is dat je een leertraject inplant, kies dan ‘nieuwe groep’. Geef de groep een naam, vul het type en de docent in en kies hierna vanaf welke datum de cursisten met het leertraject aan de slag kunnen.

Stap 6: Gebruikers aanmaken

Ga naar ‘gebruikers’ en klik op ‘toevoegen’. Vul de aangegeven velden in en maak een aantal gebruikers aan. Deze kan je nu koppelen aan de groep waarvoor je een leertraject hebt klaargezet, door op bij het veld onder groepen de juiste groep te selecteren. Je kan ook een nieuwe groep met leertraject aanmaken.

Lees hier extra tips en informatie over het aanmaken van een deelnemer.

Deelnemers aan een groep toevoegen

Het is ook mogelijk cursisten toe te voegen door naar ‘groepen’ te gaan en de groep te kiezen die je hebt aangemaakt. Klik op de drie stippeltjes aan de rechterkant, en kies voor ‘bewerken’. Hierna kan je in het tabblad 'Deelnemers' om deelnemers die al een account hebben in je Procademy omgeving te selecteren en klik op "Voeg x  items toe".