Catalogus

De catalogus is de plek waar deelnemers zichzelf kunnen inschrijven op cursussen. Zonder tussenkomst van een beheerder kunnen zij zich inschrijven. Dat is handig voor optionele trainingen of wanneer deelnemers zelf kunnen kiezen uit een aantal beschikbare data.

Je kunt de catalogus gebruiken voor interne deelnemers én voor externe deelnemers. Producten kunnen - maar hoeven niet - tegen betaling worden afgenomen.

Catalogus - Opleiding toevoegen

Je wil een leertraject of e-learning toevoegen aan de catalogus.

1. Ga naar Menu > Cursusonderdelen.

2. Ga naar het juiste product en klik op ✏️ bewerken.

3. Ga naar het tabblad 'Catalogus' en vink aan dat het product beschikbaar moet zijn in de catalogus. Doorloop de instellingen.

• Naam. Hier vul je de naam van het cursusonderdeel in zoals deze zichtbaar in de catalogus moet zijn.

• Korte omschrijving. De korte omschrijving wordt zichtbaar op de tegel.

• Omschrijving. Bij de omschrijving kan je nog veel meer tekst kwijt. Dit wordt zichtbaar wanneer de deelnemer op de tegel in de catalogus heeft geklikt. Om dit in te vullen klik je op ✏️ bewerken.

• BTW percentage en Bedrag excl. BTW zijn verplichte velden. Kies voor 0% en 0 als het een gratis product betreft.

1. Klik op Opslaan.

Je kan op deze plaats bij het cursusonderdeel bewerken nog meer instellingen doen. Zo kan je prijsregels per groep of de zichtbaarheid van het product in de catalogus instellen. Of je kan je catalogus overzichtelijker maken door alle producten in categorieën te plaatsen.

Catalogus - Klantgroep prijsregels

Je wil een afwijkende prijs instellen voor een specifieke groep deelnemers binnen Procademy.

1. Ga naar Menu > Cursusonderdelen.

2. Ga naar het juiste product en klik op ✏️ bewerken.

3. Ga naar het tabblad 'Catalogus'.

4. Vink 'Klantgroep prijsregels' aan en stel een aangepaste prijs in. Dat kan voor één of meerdere groepen.

5. Klik op Opslaan.

Catalogus - Zichtbaarheid

Er zijn verschillende instellingen voor de zichtbaarheid. Je hebt de keuze uit:

• voor iedereen zichtbaar;

• voor ingelogde gebruikers;

• voor ingelogde gebruikers van bepaalde groepen;

• met een geheime URL.

Standaard is het leertraject in de catalogus publiek toegankelijk, dus door iedereen online te boeken. Als je dit wil beperken tot een specifieke doelgroep, vink dan 'Zichtbaarheid beperken' aan. Gebruik deze instelling dus niet als je wil dat iedereen zich moet kunnen inschrijven in de catalogus.

Met 'Ingelogde gebruikers' is het vereist dat de deelnemer eerst moet inloggen in de omgeving voor hij zich kan inschrijven. De deelnemer moet dus een account hebben.

Met 'Ingelogde gebruikers van bepaalde groep(en)' kan je de doelgroep verder filteren door een of meerdere groepen te kiezen waar de deelnemer in hoort te zitten om zich te kunnen inschrijven voor dit cursusonderdeel.

Met 'Geheime URL' kunnen alleen degenen met de link een cursus reserveren. Dit is voor incompany trainingen een mogelijke toepassing.

1. Ga naar Menu > Cursusonderdelen.

2. Ga naar het juiste product en klik op ✏️ bewerken.

3. Ga naar het tabblad 'Catalogus'.

4. Selecteer 'Zichtbaarheid beperken' en kies de gewenste optie.

5. Klik op Opslaan.

Catalogus - Datum beschikbaar stellen

Bij een leertraject kan worden ingesteld dat er een vaste startdatum voor de hele groep is. Of er zijn bijeenkomsten ingepland op een bepaalde datum in dit leertraject. Per groep kunnen die datums verschillen. Daarom kiest een deelnemer een groep, wanneer hij zich wil inschrijven voor een leertraject.

Een deelnemer kan zich dus pas inschrijvingen op het leertraject als er een groep is ingepland op dit leertraject.

1. Ga naar Menu > Cursusonderdelen.

2. Kies voor 📆 inplannen achter het leertraject.

3. Klik in de pop-up op 'Nieuwe groep' en Opslaan.

4. Geef de groep een naam die zowel voor beheerders als voor deelnemers duidelijk is.

5. Geef aan dat de groep boekbaar moet zijn in de catalogus.

6. Klik op Opslaan.

Catalogus - Controleer de werking

Je hebt een leertraject in de catalogus gezet en wil weten hoe dit er voor een deelnemer uit ziet of nog even testen of deze wel goed zichtbaar is in de catalogus. Dat doe je als volgt.

Catalogus - Productcategorie

Je wil de producten in de catalogus categoriseren. Zo wordt je catalogus overzichtelijker voor je doelgroepen of kan je bepaalde trainingen uitlichten. Daarvoor maak je eerst een categorie.

1. Ga naar Menu > Productcategorieën.

2. Klik linksboven op de knop + Item toevoegen.

3. Vul vervolgens de naam in zoals je deze zichtbaar wilt hebben in de catalogus.

4. Selecteer bij 'Type' de optie 'Categorie'.

5. Kies bij 'Item tonen in navigatie' voor 'Catalogus'.

6. Kies voor een optie bij zichtbaarheid. (Klik hier voor uitleg bij deze opties.)

7. Zet de vinkjes 'Actief' en 'Navigatie' aan.

Andere opties die je hier kunt invullen zijn een afbeelding en een omschrijving. Deze krijg je te zien wanneer je in de catalogus navigeert naar deze categorie. Bovenaan de pagina wordt dan een achtergrondafbeelding getoond in een banner met daarin ook de omschrijving.

1. Klik op Opslaan.

Catalogus - Product koppelen aan categorie

Nu je een categorie hebt aangemaakt, koppel je hier producten aan.

1. Ga naar Menu > Cursusonderdelen.

2. Ga naar het juiste product en klik op ✏️ bewerken.

3. Ga naar het tabblad 'Catalogus'.

4. Kies bij 'Productcategorieën' de gewenste opties.

5. Klik op Opslaan.

Je hebt nu een productcategorie aangemaakt en er een leertraject aan gekoppeld. Het leertraject is daardoor zichtbaar in de catalogus.

Als je vervolgens wilt bekijken wat je zojuist hebt gemaakt, ga je naar de catalogus van de omgeving. Bovenin zie je nu tabjes met de aangemaakte categorieën. Als je op deze tabbladen klikt zie je in de banner een omschrijving van de categorie, je achtergrond afbeelding en de producten die je hebt gekoppeld aan de categorie.

Catalogus - Opleidingen sorteren

Je bent in de catalogus en wil de opleidingen binnen een categorie sorteren, in de volgorde die jij wil.

In de catalogus kan je als deelnemer behalve te zoeken naar een opleiding, ook de opleidingen sorteren. Er zijn verschillende standaard sorteringen. Je kan sorteren op alfabet, op datum en op aanbevolen

De volgorde bij 'Aanbevolen' kan je als beheerder handmatig instellen.

1. Ga naar Menu > Productcategorieën.

2. Kies achter een categorie voor 'Sorteren'.

3. Sleep de opleidingen in de gewenste volgorde.

Catalogus - Betalingen

Producten kunnen tegen betaling worden aangeboden. Procademy ondersteunt de betalingmethode iDeal (Mollie) of 'op factuur'.

Bij een iDeal-betaling wordt er direct betaald en is de deelnemer meteen ingeschreven. Als een deelnemer een iDeal transactie niet afmaakt, dan ontvangt hij wel een account, omdat de deelnemer een bestelling met betaalverplichting aan gaat. De deelnemer ontvangt pas toegang tot de lesstof als de iDeal-transactie succesvol is gedaan.

Bij een betaling op factuur ontvangt de deelnemer op een later moment een factuur vanuit jullie eigen facturatiesysteem.

Catalogus - Bestellingen en facturen

Je wil een overzicht van de bestellingen zien die zijn geplaatst en van de facturen die zijn verstuurd. Hier kan je de status van een specifieke bestelling aanpassen. Of kan je een overzicht van de facturen van de afgelopen maand exporteren. Ga hiervoor naar Menu > Bestellingen.

• Op het tabblad 'Bestellingen' zie je een overzicht van alle geplaatste orders en kan je bij 👁️ bekijken de details inzien en aanpassen.

• Op het tabblad 'Facturen' kan je de facturen inzien.

• Op beide tabbladen kan je de gegevens exporteren naar een Excel of CSV bestand. Dit is vooral handig wanneer je algemene informatie wil verzamelen, zoals hoeveel omzet je in een bepaalde periode hebt gemaakt.

Catalogus - Korting geven

Je kunt kortingen toevoegen aan producten in de catalogus. Zo kunnen leertrajecten voor een speciale prijs worden aangeboden.

1. Ga hiervoor naar Menu > Kortingen.

2. Klik op Toevoegen

3. Vul een naam in voor de korting in. Deze is alleen intern zichtbaar.

4. Vul een code in die klanten kunnen gebruiken. Klik op Toevoegen als je meerdere namen voor deze korting wil aanmaken.

5. Kies voor een bedrag of percentage en vul deze in.

De andere velden zijn optioneel.

Als je voor de korting voor een bepaald product wil instellen, dan doe je dat bij 'Productvoorwaarde' instellen. Wanneer je dit schuifje omzet, dan kan je alle producten kiezen waarvoor deze korting geldt.

1. Klik op Opslaan.

De deelnemer krijgt nu bij het plaatsen van een bestelling in de catalogus de mogelijkheid een kortingscode in te voeren.

Catalogus - Voorinschrijving

Een voorinschrijving geeft de deelnemer de mogelijkheid om aan te geven dat hij deze opleiding wil volgen, terwijl er nog geen datum beschikbaar is gesteld. Het is aan de beheerder om deelnemers te informeren wanneer er een datum beschikbaar komt. Deelnemers kunnen zich dan via de catalogus definitief inschrijven.

Je kan per leertraject aangeven of een voorinschrijving mogelijk moet zijn.

1. Ga naar Menu > Cursusonderdelen.

2. Bewerk ✏️ het leertraject.

3. Kies voor `Het geselecteerde leertraject bewerken'.

4. Ga naar het tabblad 'Catalogus'.

5. Vink daar de optie 'Voorinschrijvingen toestaan' aan.

6. Klik op Opslaan.

Alle voorinschrijvingen komen in een lijst terecht bij Menu > Voorinschrijvingen. Vanaf deze plaats kan je makkelijk zoeken en filteren, zodat je een selectie kan maken. Zo kan je selecteren welke deelnemers je een bericht wil sturen wanneer er een nieuwe mogelijkheid om de opleiding te volgen is.

1. Filter in het zoekveld bij 'Opleiding', zodat je iedereen in beeld krijgt die deze opleiding wil doen.

2. Selecteer alle deelnemers die je hierover wil informeren.

3. Nu krijg je rechtsboven de optie een bericht te sturen naar alle geselecteerde deelnemers.

Catalogus - Bestellen voor anderen

In de catalogus is het mogelijk om één of meerdere producten te bestellen voor andere deelnemers. Dit betekent dat jij voor het product betaalt en de bestelbevestiging krijgt, maar dat het product wordt vrijgegeven aan een ander. Dit kan voor zowel deelnemers die al bekend zijn in de omgeving als deelnemers die nog niet zijn geregistreerd.

Standaard staat de optie aan voor ieder leertraject in de catalogus aan. Als je de optie uit wil zetten voor een bepaald leertraject, doe je dit als volgt.

1. Ga naar Menu > Cursusonderdelen.

2. Kies ✏️ Bewerk.

3. Kies `Het geselecteerde leertraject bewerken'.

4. Ga naar het tabblad 'Catalogus'.

5. Zet de optie 'Toestaan dat dit product voor anderen besteld kan worden' uit.

6. Klik op Opslaan

Wanneer is ingesteld dat je voor iemand anders kunt bestellen, zie je in de catalogus een extra knop ‘Schrijf anderen in’, nadat je een product hebt geselecteerd.

Wanneer je voor anderen gaat inschrijven, krijg je een popup te zien om gegevens in te vullen van die andere gebruiker. Deze informatie kun je later terug vinden in de bestelling en bij het gebruikersaccount.

Catalogus formulier

Je wil dat er bij een bepaald leertraject extra vragen worden gesteld aan de deelnemer. Denk hierbij aan dingen die je voorafgaand aan deze cursus wil weten. Daarvoor kan je een formulier maken dat wordt getoond bij inschrijving.

1. Ga naar Menu > Formulieren.

2. Klik op Formulier toevoegen.

3. Kies voor 'Catalogus formulier'.

4. Geef het formulier een naam op het tabblad 'Algemene instellingen'.

5. Op het tabblad 'Velden' maak je de vragen aan die op het formulier moeten komen.

Voor iedere vraag die je aanmaakt, kan je de volgende dingen invullen.

• Naam. Hier vul je de vraag in.

• Omschrijving. Hier kan je extra informatie geven die onder de vraag wordt getoond.

• Verplicht. Geef aan of de vraag verplicht of optioneel is.

• Type. Je kiest het type antwoord dat gegeven mag worden. Je hebt keuze uit één keuze, meerkeuze, tekstvak, bestandsupload of datum.

1. Op het tabblad 'Controleer en update profielinformatie' vind je de standaard invoervelden die het systeem nodig heeft. Denk hierbij aan naam en emailadres die nodig zijn voor een account. Maar hier kan je zelf ook eigen velden kiezen. Het gaat hier om velden die in het account zichtbaar zijn bij geavanceerde instellingen.