Spaces

Je wil dat er berichten kunnen worden uitgewisseld en bestanden worden gedeeld tussen deelnemers. Je stelt het zo in dat de deelnemers via het groepsdashboard makkelijk zien welke berichten er zijn geplaatst en welke bestanden er zijn gedeeld. Hiervoor maak je een space aan.

Een space is een sociale ruimte waar deelnemers onderling informatie kunnen uitwisselen. Er zijn twee type spaces:

1. Gekoppeld aan een groep

2. Niet gekoppeld aan een groep

Het doel van een space is dat deelnemers actief participeren in sociale interacties.

Spaces kan je vinden via je profiel > Mijn spaces. Hier is een overzicht van alle spaces.

Deze lijst kun je sorteren door op een kolomhoofd te klikken en filteren met de zoekvelden. Handig als je een specifieke space wil zoeken.

Space voor een bestaande groep activeren

Wil je een space activeren voor een al bestaande groep? Dan volg je deze stappen.

1. Koppel een docent aan de groep waarvoor je een space wil aanmaken.

2. Log in als die docent.

3. Ga naar het groepsdashboard van deze groep.

4. Klik in de widget 'Sociale ruimte' op Bekijk sociale space.

De space is nu actief en de deelnemers uit de groep zijn automatisch als lid gekoppeld en de docent is automatisch de space beheerder.

Spaces - Instellingen

Je hebt een Space actief en ziet links een menu.

1. Ga naar Menu > Space instellingen.

2. Vul de Space titel in, zodat deze makkelijk kan worden gevonden.

3. Geef een korte beschrijving aan de space. Hier kan je het doel van de space benoemen. Zo weten leden van de space met welk doel zij berichten en bestanden plaatsen.

4. Ga naar Menu > Leden.

5. Klik op + Toevoegen en selecteer alle leden die je wil laten deelnemen aan deze space. Als je iedereen hebt geselecteerd, klik je vervolgens op Toevoegen.

1. Ga naar Menu > Space beheerders.

2. Je kunt iemand de rechten geven deze space te beheren. Denk bijvoorbeeld aan iemand die veel over het onderwerp kan delen. Een space beheerder kan alle instellingen binnen die space beheren.

In het menu wordt ook de tijdlijn en bestanden getoond. De tijdlijn is om te zien wat er allemaal is geplaatst. Alle berichten en bestanden worden hier getoond.

Bij bestanden wordt een overzicht getoond van alle video's en bestanden die in de tijdlijn zijn geplaatst. Zowel vanuit de tijdlijn als vanaf deze plaats kunnen ze worden gedownload.

Spaces - Notificaties

Er zijn verschillende soorten notificaties in de module Spaces. Standaard staan deze notificaties aan voor alle gebruikers: reactie op een space bericht of reactie of wanneer je wordt gementioned in een bericht. Of wanneer je bericht is verwijderd door een beheerder. (Hieronder meer informatie wanneer er een melding wordt gedaan dat een bericht verwijderd moet worden.)

Een gebruiker heeft zelf bij zijn profiel op het tabblad notificaties de keuze de meeste notificaties aan of uit te zetten. Uitzondering hierop is het groepsbericht.

Spaces - Groepsbericht

Groepsbericht

Beheerders hebben de mogelijkheid een bericht te markeren met 'Breng space leden op de hoogte'. Handig als een docent een belangrijke mededeling doet die iedereen moet lezen. Zo'n gemarkeerd bericht noemen we een groepsbericht. Een groepsbericht binnen een space wordt altijd verzonden.

Spaces - Ongewenste inhoud melden

Leden hebben de mogelijkheid om ongewenste berichten te melden. Degene die het bericht meldt, geeft hierbij altijd een reden op. Berichten kunnen om verschillende redenen ongewenst zijn.

• Onjuiste informatie

• Schending auteursrecht

• Schending van privacy

• In strijd met de richtlijnen

• Ongepast taalgebruik

• Off-topic of irrelevant

Degene die het bericht meldt, heeft de mogelijkheid een opmerking te plaatsen naast de reden waarom hij het meldt.

Spaces - Moderaties

Als beheerder of beheerder van een space krijg je de meldingen te zien die zijn gerapporteerd door leden. Je vindt ze in het linkermenu bij 'Gerapporteerd'.

Vanuit deze plaats kan je de melding bekijken en ervoor kiezen dat er niets mee gedaan gaat worden, of dat de melding terecht is en het bericht of de reactie echt verborgen moet worden.

Indien het bericht wordt verborgen, ontvangt de schrijver van het bericht hiervan een notificatie. Daarom is het noodzakelijk dat je ook een reden opgeeft waarom het bericht wordt verborgen. De berichten zijn vanaf dat moment niet meer zichtbaar voor de leden. Voor beheerders wordt dit als verborgen content getoond.

Is het bericht eenmaal verborgen, dan heb je als space beheerder of beheerder van de omgeving de mogelijkheid het bericht definitief te verwijderen of te herstellen.

Spaces - Dashboard widgets

Je wil dat die tijdlijn en de gedeelde bestanden van een space zijn ook te zien via een widget op het groepsdashboard. Dat stel je als volgt in.

1. Ga naar Menu > Dashboards. Hier zie je alle dashboards binnen jouw omgeving.

2. Kies het dashboard van het type groep voor de rol deelnemer. Klik rechts op ✏️ Bewerk.

3. Klik op de knop Voeg widgets toe.

4. Klik onder de optie 'Sociale ruimte' en bij de optie 'Gedeelde documenten'op Toevoegen.

5. Maak de widgets zo groot als je wil. Dat doe je door rechtsonder in het hoekje van de widget te klikken. Sleep met je muis totdat je tevreden bent over de grootte.

6. Sleep de widget naar je gewenste plaats op het dashboard.

7. Klik rechtsboven op Opslaan.

De widget 'Sociale ruimte' toont de tijdlijn van een space. De widget 'Gedeelde bestanden' toont alle bestanden en video's die geplaatst zijn in de space.

Spaces - Instructievideo

Deze video is ook geschikt voor space beheerders om te bekijken.