Widget pagina

Je hebt allerlei korte stukjes informatie over een bepaald onderwerp. Denk aan bestanden, linkjes of stukjes tekst. Die wil je bundelen en aan deelnemers tonen.

Als je de inhoudsfragmenten allemaal categoriseert, dan kan je ze door het systeem automatisch aan pagina's laten koppelen.

Om dat te doen, neem je de volgende stappen:

1. Zet een taxonomie op.

2. Maak een template voor een widget pagina.

3. Maak inhoudsfragmenten aan.

4. Maak een opleiding met daarin een widget pagina.

Widget pagina - Taxonomie opzetten

Alle inhoudsfragmenten die je maakt, breng je onder in een bepaalde structuur (taxonomie), zodat je gemakkelijk een pagina kunt laten vullen met alles wat hetzelfde is gelabeld. Die taxonomie zet je als volgt op.

1. Ga naar Menu > Contenttaxonomie.

2. Hier kan je Collecties, Attributen en Attribuutwaarden aanmaken.

Onder een collectie kunnen meerdere attributen hangen. Aan een attribuut kunnen meerdere attribuutwaarden worden gekoppeld.

1. Ga naar 'Attributen'.

2. Klik op Toevoegen.

3. Vul de naam van het attribuut in en kies een kleur uit.

4. Klik op Opslaan.

Pas nu kan je de attribuutwaarden gaan aanmaken.

1. Ga naar 'Attribuutwaarden'.

2. Klik op Toevoegen.

3. Kies het bovenliggende attribuut.

4. Geef de attribuutwaarde een naam.

5. Klik op Opslaan.

Wanneer je alle attributen hebt aangemaakt, ga je de collectie benoemen en daar de attributen bundelen die allemaal bij die collectie horen.

1. Ga naar 'Collecties'.

2. Klik op Toevoegen.

3. Geef de collectie een naam.

4. Vink alle attributen aan die bij deze collectie horen.

5. Klik op Opslaan.

Nu heb je een taxonomie opgezet. Deze structuur helpt je met het zoeken en het bundelen van de inhoudsfragmenten.

Widget pagina - Template

Je wil een template maken voor een pagina waarin de inhoudsfragmenten kunnen worden gebundeld. In dit sjabloon stel je in welke fragmenten waar op de pagina moeten worden getoond.

1. Ga naar Menu > Templates.

2. Klik op Toevoegen.

3. Vul bij 'Naam' de naam van het sjabloon in.

4. Kies voor Opslaan.

5. Klik op ✏️ Bewerken.

Je ziet alleen de lay-out van de pagina. Aan de rechterkant kan je widgets toevoegen of de lay-out van de pagina bepalen.

Als je hebt geklikt op Widget toevoegen dan kan je kiezen uit verschillende soorten widgets. Sleep een widget naar een plaats op je template.

Bij de instellingen van de template van de widget pagina kan je de lay out nog veranderen door te kiezen voor een ander aantal kolommen op de pagina.

Widget pagina - Widgets instellen

Nu stel je de widgets zelf nog in om aan te geven welke attribuutwaarden moeten worden getoond in de widget. En of de items in de widget in een raster of in een lijst moet worden ingesteld.

1. Klik op de drie puntjes bij rechtsboven in een widget.

2. Kies voor ✏️ Bewerk.

Wijzigingen zullen automatisch worden opgeslagen. Je krijgt bij een wijziging rechtsonder in beeld een groene melding dat iets succesvol is opgeslagen.

Widget pagina - Fragmenten aanmaken

Inhoudsfragmenten zijn korte stukjes informatie die je wil gebruiken om een pagina te vullen. Denk aan koppelingen, bestanden, video's en stukjes tekst. Al deze fragmenten plaats je in Procademy en koppel je vervolgens aan de gewenste widget pagina's.

1. Ga naar Menu > Inhoudsfragmenten.

2. Klik op Toevoegen.

3. Geef het fragment een titel. De titel is bedoeld voor intern gebruik. Degenen die de fragmenten aanmaken moeten hierop makkelijk kunnen zoeken.

4. Kies het soort fragment dat je aanmaakt: een koppeling, bestand, video of tekst.

Afhankelijk van het type dat je gekozen hebt, kan je de overige dingen invullen.

1. Bij 'Weergegeven tekst' vul je een titel in die voor de deelnemers zichtbaar is.

2. Klik op + Pagina toevoegen om ervoor te zorgen dat dit fragment zichtbaar wordt in een widget pagina.

3. Klik bij 'Collecties' de juiste collecties aan.

4. Klik op ✏️ Bewerken achter 'Aanvullende attribuutwaarden' om de juiste toe te voegen.

Widget pagina - Auteurstool

Je wil nu een widget pagina vullen met de fragmenten die je hebt klaargezet. Dat doe je door een opleiding aan te maken. Deze zul je als e-learning later terug vinden bij de cursusonderdelen.

1. Ga naar Menu > Auteurstool. Je komt nu bij alle opleidingen.

2. Maak een nieuwe opleiding aan door te klikken op Toevoegen.

3. Vul de naam van deze opleiding in.

4. Wat je invult bij de samenvatting, zal in de tegel op het dashboard van een deelnemer worden getoond.

Bij deze opleiding plaats je hoofdstukken. Deze kunnen ook widget pagina's zijn.

Widget pagina aanmaken

Je maakt een hoofdstuk als widget pagina aan. Als je nog niet in een nieuwe opleiding zit, ga je naar Menu > Auteurstool > Opleidingen en bewerk je de opleiding.

1. In de opleiding klik je op Inhoud aanpassen.

2. Bij 'Voeg een nieuw item toe' kies je voor 'Widget-gebaseerde pagina'.

3. Kies een template van een widget pagina.

4. Kies de collecties waarvan je de fragmenten op deze pagina wil tonen.

5. Klik op Opslaan.

6. Voeg eventueel nog meer hoofdstukken of widget pagina's toe aan de opleiding. Als je helemaal klaar bent, klik je op Opslaan.

7. Om te zien hoe je pagina er voor een deelnemer uit ziet, klik je op Opleiding bekijken.

Bestaande fragmenten wijzigen

Je hebt lesmateriaal in de vorm van een e-learning gemaakt en wil hier iets in aanpassen.

1. Ga naar Menu > Cursusonderdelen.

2. Achter de juiste e-learning klik je op ✏️ bewerken.

3. Je komt nu bij de instellingen van de opleiding.

4. Klik op het hoofdstuk dat je wil bewerken.

Nu kun je de widgets die je hier ziet aanpassen.

Fragmenten verplaatsen

In de widgets kun je de fragmenten eenvoudig verplaatsen door ze te verslepen met je muis. Dat geldt voor alle typen fragmenten.

Fragmenten loskoppelen en toevoegen

Vanuit de widget kun je fragmenten loskoppelen. Klik hiervoor op het kruisje. Je verwijdert de bestanden niet uit de omgeving, maar zorgt er slechts voor dat je ze niet meer ziet op de pagina die je aan het bewerken bent.

Vanaf dezelfde plaats kun je een nieuw fragment weer toevoegen.

1. Klik hiervoor op het plusje ⨁.

2. Klik op 'Maak nieuw'.

3. Nu kan je een inhoudsfragment maken.

4. Vul de titel in.

5. Vul de weergegeven tekst in.

1. Voeg eventueel een afbeelding toe.