Certificaten

In Procademy kan je op verschillende manieren een deelnemer certificaten laten behalen. Je kan instellen dat na het doorlopen van een e-learning automatisch een certificaat wordt uitgereikt. Of na verschillende onderdelen van een leertraject. Als je deelnemer een externe training heeft gevolgd en je wil dit resultaat vastleggen, dan kan je ook handmatig certificeren.

De standaard sjablonen voor de certificaten zijn zelf aan te passen.

Certificaat e-learning

Je wil dat na het voltooien van een e-learning de deelnemer automatisch een certificaat ontvangt. Dat stel je als volgt in.

1. Ga naar Menu > Cursusonderdelen.

2. Kies de betreffende e-learning waar je het certificaat aan wil koppelen en klik op ✏️ bewerken.

3. Ga naar het tabblad 'Certificering' en stel het volgende in:

• certificaat: geef hier aan welk sjabloon je als certificaat wil gebruiken;

• toets: kies de eindtoets die je in de e-learning hebt gemaakt als je wil dat deze wordt gemaakt, voordat het certificaat mag worden uitgereikt;

• geldigheid van het certificaat in aantal maanden geldig of met een einddatum. Laat beide velden leeg als je een certificaat met oneindige geldigheid wil instellen.

1. Klik op Opslaan.

Je bent nu klaar met het instellen van het certificaat voor deze specifieke E-learning. Deelnemers die de E-learning volledig hebben afgerond en de toets hebben behaald zullen dit certificaat ontvangen.

Certificaat leertraject

Je wil een certificaat koppelen aan een leertraject.

1. Ga naar Menu > Leertrajecten.

2. Maak een + Nieuw leertraject aan of ✏️ bewerk een leertraject.

3. Klik in het leertraject op het blok 'Certificaat'. Er is nu een nieuw blok toegevoegd aan het leertraject. Nu kun je de volgende dingen instellen:

• Pas hier de naam van het certificaatblok aan en kies het sjabloon dat hier uitgegeven moet worden.

• In dit blok kun je instellen wanneer het certificaat aangemaakt moet worden voor de deelnemers: direct na het behalen van bepaalde blokken of handmatig.

1. Klik op Opslaan.

Certificaat uitreiken na een bijeenkomst

Je hebt in het leertraject aangegeven dat een deelnemer een certificaat krijgt na het behalen van een bijeenkomst (zie Certificaat leertraject). Je wil nu aangeven dat de deelnemer aanwezig was bij de bijeenkomst en daarmee het certificaat heeft behaald. Dat doe je als volgt.

1. Ga naar Menu > Bijeenkomsten (Digitale klas).

2. Zoek de juiste bijeenkomst en klik aan de rechterkant op 👁️ 'Naar klaslokaal'.

3. Selecteer één of meerdere deelnemers en geef rechts onderaan in het dropdownmenu aan of je deze wil markeren als geslaagd of als aanwezig.

4. Klik op Toepassen.

Handmatig certificeren

Als docent kan je met de widget 'Certificeren' op het groepsdashboard handmatig certificaten toekennen aan iedereen uit die groep.

Je stelt op het dashboard de widgets als volgt in.

1. Ga naar Menu > Dashboards. Hier zie je alle dashboards binnen jouw omgeving.

2. Kies het dashboard van het type groepsdashboard voor de rol docent. Klik rechts op de drie puntjes en kies Bewerken.

3. Klik op de knop Voeg widgets toe.

4. Klik onder de optie 'Competenties' op Toevoegen.

5. Maak de widget zo groot als je wil. Dat doe je door rechtsonder in het hoekje van de widget te klikken. Sleep met je muis totdat je tevreden bent over de grootte.

6. Sleep de widget naar je gewenste plaats op het dashboard.

7. Klik rechtsboven op Opslaan.

Wanneer je als docent inlogt en naar de groep gaat, kan je bij de widget 'Certificeren' deelnemers een certificaat uitreiken.

Handmatig externe certificaten toevoegen

Je kiest voor handmatig certificeren als je extern behaalde certificaten wil vastleggen binnen Procademy. Als je een deelnemer individueel certificeert, kan je ook het bewijsstuk als pdf toevoegen.

1. Ga naar Menu > Handmatig certificeren.

2. Doorloop vervolgens de stappen in het tabblad 'Handmatig certificeren'.

3. Certificaat. Selecteer hier een certificaatsjabloon.

4. Externe opleiding. Hier kan je aangeven welke opleiding de gebruiker doorlopen heeft om dit certificaat te behalen. Als je de juiste opleiding nog niet hebt toegevoegd aan je omgeving, dan doe je dat op het tabblad 'Externe opleidingen'.

5. Datum van certificering. Je kan een begin- en einddatum opgeven om de geldigheidsduur van het certificaat te bepalen.

6. Deelnemer. Alleen als je één deelnemer selecteert heb je de mogelijkheid om een PDF-bestand van een extern certificaat bij te voegen. Het gaat hier dus om een certificaat of bewijsstuk van een opleiding die niet in deze leeromgeving is behaald. Na opslaan kan de gebruiker het PDF-bestand van de certificering terugvinden onder 'Certificaten' in zijn eigen account.

Optioneel kan je ook de volgende dingen nog instellen.

• Je kunt een cijfer opgeven. Dit cijfer wordt afhankelijk van de instellingen in het certificaatsjabloon getoond in het PDF-bestand van de certificering.

• Bij het veld 'Berichtgeving' kan je instellen wie een bericht ontvangt over de certificering.

Certificaat beheer - Behaalde certificaten

Je wil een overzicht alle behaalde certificaten. In dat overzicht kan je certificaten downloaden, regenereren of verwijderen.

1. Ga naar Menu > Behaalde certificaten.

Op het tabblad 'Behaalde certificaten' zie je alle certificaten. Met de zoekfilters kan je makkelijk zoeken op een naam of deel van een naam. Klik je op een kolomkop, dan sorteer je de gegevens.

In de laatste kolom 'Actie' vind je de volgende mogelijkheden.

• ↓ Downloaden. Handig om het certificaat zelf te bekijken.

• ✏️ Bewerken. Na wijzigingen kan het handig zijn een certificaat te kunnen regenereren. Als je voor deze optie kiest, dan kan je de datum of het sjabloon nog veranderen en ervoor kiezen een notificatie hiervan naar de deelnemer te sturen.

• 🗑️ Verwijderen.

Certificaat beheer - Leertraject met certificaatblok

Je wil een overzicht van alle leertrajecten waar een certificaat blok aan gekoppeld staat.

1. Ga naar Menu > Behaalde certificaten.

2. Ga naar het tabblad 'Leertrajecten met certificaatblok'.

3. Zoek het betreffende leertraject op en klik op 👁️ Bekijk.

In dit overzicht zie je alle deelnemers die aan dit leertraject gekoppeld staan en kun je de status bekijken.

Door op het pijltje te klikken naast de naam van een deelnemer kun je meer details inzien van deze deelnemer van dit leertraject.

In dit scherm kan je drie verschillende statussen te zien krijgen.

• Niet gerechtigd. De deelnemer voldoet niet aan de voorwaarden voor het certificaat. Hierbij heb je helemaal rechts de optie om een certificering te forceren, ondanks dat iemand niet aan alle vereisten heeft voldaan.

• Certificaat ontvangen. De deelnemer is in het bezit van het certificaat. Je kan het certificaat hier downloaden.

• Recht op certificaat. De deelnemer heeft aan alle eisen voldaan, maar het certificaat is nog niet uitgereikt. Je kunt via de knop 'Rechthebbende het certificaat alsnog uitreiken' het certificaat uitgeven aan de deelnemer.

Deelnemers met de status 'Recht op certificaat' kun je ook via een bulkactie het certificaat uitreiken. Je vinkt de betreffende deelnemers aan en klikt vervolgens bovenaan op de knop Rechthebbende het certificaat alsnog uitreiken.

Certificaten - Instructievideo

Sjabloon

Het (automatisch) aanmaken van een certificaat sjabloon binnen Procademy is gemakkelijk en doe je als volgt.

1. Ga naar Menu > Certificaat sjablonen

2. Klik bovenaan de pagina op Toevoegen.

3. Klik op 'Certificaatsjabloon e-learning' als je een sjabloon wil om direct aan een e-learning te kunnen koppelen. En kies voor 'Certificaatsjabloon leertraject' wanneer je een certificaat aan een leertraject wil koppelen.

Het systeem genereert vervolgens automatisch een certificaat en achtergrond en is klaar nu voor gebruik. Je hoeft hier in principe niets aan te passen.

1. Klik je onderaan de pagina op Publiceren.

Het certificaat is naar wens aan te passen door bijvoorbeeld een andere achtergrond in te stellen of stukjes dynamische tekst in te voegen of te verwijderen. Dynamische tekst haalt specifieke gegevens van de deelnemer op om zo het certificaat personaliseren.

PDF sjabloon aanleveren

Als je een eigen certificaat lay-out wil hanteren, dan helpen we je daar graag bij. Het is vaak nét wat te technisch om dit zelf goed in te stellen. Denk hierbij aan het invoegen van de benodigde dynamische velden en het toepassen van een Google webfont.

Als je een eigen ontwerp voor certificaat template aan wil leveren dan doe je dat als volgt.

• Lever de achtergrond aan bij support@procademy.nl op de manier zoals in de PDF hieronder staat beschreven. Download de PDF door op de afbeelding hiernaast te klikken.

• Procademy plaatst het certificaat in je omgeving inclusief de dynamische velden die op het certificaat geprint moeten worden.

Een eigen ontwerp voor een certificaat template aanleveren.pdf
178.6 KB